piątek, 30 marca 2018

Najlepsza babka kokosowa





Aromatyczna, puszysta, baardzo kokosowa. Podczas pieczenia w całym mieszkaniu unosi się tak piękny zapach, że ciężko mu się oprzeć. Ostatnia chwila na zrobienie takiej babki! 


Składniki - forma 1,5 litrowa lub keksówka ok. 20cm x 10cm x 7cm 
- 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 120g
- puszka mleka kokosowego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 5 jaj
- 3/4 -1 szklanka cukru (3/4 jeśli wolicie mniej słodkie wypieki :) )

Wiórki kokosowe i mleko kokosowe umieścić w garnku z grubym dnem, gotować ciągle mieszając do odparowania mleka kokosowego i zmiękczenia wiórek - ok. 10-15 minut. Wystudzić.



Ubić jajka z cukrem, wlać olej. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać. Wsypać przestudzone wiórki, wymieszać.
Do nasmarowanej masłem formy na babkę przełożyć ciasto, piec w 170 stopniach C ok. 50 min do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystudzenia w formie.

Polewa:
- 100g śmietanki 30%
- 50g białej czekolady

Podgrzać śmietankę, wrzucić białą czekoladę. Odstawić na 2 minuty po czym wymieszać. Lekko przestudzoną polewą polać zimną babkę, posypać wiórkami kokosowymi. 




2 komentarze:

  1. Babka robi furorę wśród świątecznych gości�� pięknie rośnie, wilgotna i zaskakująca intensywnym smakiem��

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo, że smakuje!! ��

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger