środa, 7 lutego 2018

Wegańskie cynamonki

Najlepsze bułeczki na przyjęcia czy drugie śniadanie. Puszyste, miękkie, pachnące cynamonem. Tym razem w wersji dla wegan!:)


Składniki:

 Ciasto:
1 szklanka ciepłego napoju roślinnego
opakowanie suszonych drożdży (7g)
1/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju np kokosowego
2,5 - 3 szklanki mąki

Nadzienie:
½ szklanki cukru brązowego
1 łyżka cynamonu
kilka łyżek oleju kokosowego


Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru, odstawiamy na 10 min. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za rzadkie, dosypujemy ½ szklanki mąki. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm-2cm. Smarujemy olejem, posypujemy cukrem z cynamonem. Zawijamy wzdłuż szerszego brzegu w roladę. Kroimy na 4 cm bułeczki. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Pieczemy w 170
ºC przez 15-18 min do zarumienienia bułeczek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger