piątek, 15 września 2017

Bezglutenowy tort czekoladowy



Torcik dla alergików i poszukiwaczy nieco zdrowszych alternatyw dla słodkich tortów z masami. Czekoladowy torcik w wersji nieco wytrawnej, mocno czekoladowy o gryczanym posmaku. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać, co myślicie o takim połączeniu. :)

Składniki:
Ciasto:
- 170g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego/zwykłego 
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1 łyżka kakao
- 60g czekolady gorzkiej
- 1/4 szklanki oleju 
- 1 jajo

* 4 łyżki miodu w wersji mniej wytrawnej

Rozgrzać piekarnik do 170 st.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać olej. Wymieszać. Zblendować banany, dodać do masy czekoladowej. Ubić jajko mikserem. Wymieszać z ostudzoną masą. Dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Piec w formie 16 cm ok 30-40 min (do suchego patyczka) w temp 170 st. Przekroić na 3 blaty. 


Mus: 
- 1 awokado
- 1,5 banana
- 2 łyżki kakao
- 50 g czekolady 
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, wszystkie składniki razem zblendować.

+2 dojrzałe banany

Obficie nasączyć ciasto czarną herbatą. Masę podzielić na 2 części i zostawić z 3 łyżki do obsmarowania boków.
Na 1 blat wyłożyć połowę masy, dodać pokrojone banany, przykryć 2 blatem i wyłożyć resztę masy. Wstawić do schłodzenia. Po godzinie wyjąć tort z rantu, obsmarować boki  i wierzch pozostałą masą, ponownie schłodzić 2-3 godziny.

Polewa:
  • 50g czekolady
  • 3-6 łyżek mleka roślinnego/krowiego
Podgrzać mleko, dodać połamaną czekoladę. W razie potrzeby dolać mleka podgrzewając nad kąpielą wodną. Wystudzoną (ale wciąż płynną!) polewą polać schłodzony tort.



1 komentarz:

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger