czwartek, 21 grudnia 2017

Wegańskie pierniczki



Pyszne, korzenne, bardzo miękkie razowe pierniczki. Z lukrem z aquafaby. Idealne na prezent dla wegańskich przyjaciół. :) 


Składniki:
- 1 1/3 szklanki mąki razowej
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- ½ szklanki oleju kokosowego w temp. pokojowej
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- ½ szklanki sztucznego miodu lub melasy 

- ¼ szklanki wody 


Wymieszać suche składniki. Ubić cukier z olejem kokosowym, aż masa stanie się puszysta. Dodać miód i wodę, wymieszać. Połączyć z suchymi składnikami. Schłodzić w lodówce min. przez 12 godzin. Rozwałkować cienko ciasto, wykrawać ciasteczka, piec ok. 8-10 min w temperaturze 165˚C. Jeśli ciastka nie będą wystarczająco miękkie, przechowywać 1-2 dni w pudełku z rozkrojonym jabłkiem. 

Lukier:
- 4 łyżki wody z zalewy po cieciorce
- 1 łyżka soku z cytryny
- 230g przesianego cukru pudru


Ucierać składniki przez ok. 10 min do otrzymania gęstego cukru. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger