czwartek, 7 sierpnia 2014

Ciasto marchewkowe

Jeśli macie ochotę na sycący zdrowy kawałek ciasta, to koniecznie musicie sięgnąć po ten przepis. Marchewkowe, wilgotne, po prostu pyszne! Mimo że próbowałam wiele przepisów na ciasta marchewkowe, ten przepis jest zdecydowanie bezkonkurencyjny. Polecam. ;-)



Składniki:

  •  300 g drobno startej marchewki
  •  100 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego       
  •  80 g orzechów włoskich posiekanych
  •  80 g wiórków kokosowych
  •  200g mąki pszennej
  •  100g mąki pszennej razowej
  •  1 łyżka cukru wanilinowego
  •  2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej    
  •  1 łyżeczka cynamonu
  •  1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  3 jajka
  •  120 g  brązowego cukru
  •  2/3 szklanki oleju roślinnego


Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania.
Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko wymieszać.
W trzeciej misce ubić jajka do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim i ciągłym strumieniem olej. Do powstałej masy dodać zawartość miski z marchewkę i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Dodać zawartość miski z mąką i delikatnie połączyć składniki tak jak poprzednio.
Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm posmarować grubo masłem. Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 70 minut w 150˚C, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger