niedziela, 27 lipca 2014

Tort czekoladowo-kawowy



Nie mogłam znaleźć przepisu na idealny tort, więc korzystając z wielu przepisów stworzyłam swój własny. ;-) Najlepszy. Na każdą okazję. Nie za słodki, na pewno można go zaliczyć do tortów, o których dokładkę zawsze się prosi. Intensywnie kawowy! Z masą czekoladową i powidłami śliwkowymi. Musicie sami go wypróbować. ;-)
 

Składniki (tortownica 22cm):
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej  (tortowej)
  • 1 czubata łyżka kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły.Najlepiej zrobić to szpatułką lub ewentualnie mikserem na wolnych obrotach.
Tortownicę o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25-30 min lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. 
W ten sposób upiec pozostałe 2 blaty.

Krem śmietankowy:
  • 500ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając by ubijanie nie trwało zbyt długo, by krem się nie zwarzył. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder. 
Nasączenie:
  • 130 ml likieru kawowego (*można zastąpić mocną kawą)
  • 50 ml wody
Wymieszać.
Krem czekoladowy:

  • 200g serka mascarpone
  • 100g nutelli
  • 80g roztopionej przestudzonej mlecznej czekolady
W misie miksera umieścić serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.


Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
Wykonanie:
Na paterze położyć pierwszy blat czekoladowy. Nasączyć 1/3 mieszanki. Posmarować powidłami śliwkowymi. Wyłożyć część kremu śmietankowego i 1/2 kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem, który należy nasączyć połową pozostałej mieszanki. Wyłożyć na to pozostały krem czekoladowy i część kremu śmietanowego. Przykryć ostatnim blatem, który tak samo należy nasączyć mieszanką. Całość tortu obłożyć pozostałym kremem śmietanowym. Boki tortu obsypać startą czekoladą (lub pokruszonym biszkoptem czekoladowym, pokruszonymi ciastkami czekoladowymi). Schłodzić w lodówce. Najlepiej podawać na drugi dzień. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger