środa, 23 lipca 2014

Czekoladowe ciasto 'mud cake'

Od dawna zamierzałam upiec to ciasto. Czekałam jednak na specjalną okazję. Żałuję, że dopiero teraz skusiłam się wypróbować ten przepis. Jest po prostu.. wyborne! Niesamowicie czekoladowe, rozpływające się w ustach, wilgotne. Prawdziwe wyzwanie dla czekoladoholika. Zdecydowanie idealne ciasto czekoladowe. Spróbujcie! ;-)


Składniki:
  • 400 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady
  • 280g masła
  • 3/4 szklanki wody
  • 80g brązowego cukru
  • 225g mąki 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka lekko ubite


Polewa:
  • 100g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
  • 80ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka glukozy w płynie (można pominąć)
Natłuścić tortownicę o średnicy 20cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. W naczyniu z grubym dnem na małym ogniu wymieszać czekoladę, masło, wodę, cukier do połączenia składników. Odstawić na 30 min do ostygnięcia. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 50-60 min w temp 160C, aż włożony w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyjęciu. Odstawić ciasto do wystygnięcia na około 2 godziny.

Polewa:
Wymieszać składniki w rondlu z grubym dnem na małym ogniu, nieustannie mieszając. Gotową mieszankę wyłożyć na ostygnięte ciasto.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger