niedziela, 6 lipca 2014

Tarta z borówkami amerykańskimi



Kolejny przepis z owocami sezonowymi. Nie ukrywam, że tarty to jedne z moich ulubionych ciast z owocami. Za to ten przepis jest prawdziwym liderem! Połączenie pysznego, kruchego ciasta z kremem budyniowym, delikatnym i idealnie przełamującym kwaskowy smak borówki amerykańskiej. Spróbujcie koniecznie! ;-)
Składniki na kruche ciasto:

  • 130 g masła o temperaturze pokojowej
  • 35 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 175 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko 
Wszystkie składniki na kruche zagnieść. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. grochem, ryżem lub kulkami ceramicznymi.
Nagrzać piekarnik do 200ºC

Wstawić ciasto i piec 25-30 minut, ostudzić.

Składniki na krem:
  • 6 żółtek
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 450 ml mleka
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości (mikserem z końcówką do ubijania białek). Dodać 50 ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksować.
Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia.  Dodać masło, pokrojone w kawałki, wymieszać do jego roztopienia. Gotowy krem wyłożyć na kruchy spód, schłodzić.
Na ostudzoną tartę  wyłożyć borówki.
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger