środa, 23 grudnia 2015

Pierniczki


Po ponad roku przerwy znów reaktywuję swojego bloga. :-) Na dobry początek zamieszczam przepis na pierniczki. Wspólnie z rodziną od wieków pieczemy na święta pierniczki z tego przepisu. Nie ma nic przyjemniejszego niż aromat korzenny unoszący się w całym domu!

Składniki:

- 1  kg mąki
- 1 margaryna
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 3 żółtka 
- 3 całe jajka
- 2 szklanki miodu sztucznego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru + 4 łyżki wody
- 3 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki amoniaku
- 1 opakowanie przyprawy do pierników

Margarynę i miód rozpuścić na ogniu, przestudzić.
Jajka ubijać najpierw delikatnie roztrzepując je, a potem stopniowo dodawać cukier. Ubite jajka, olej i śmietanę dodać do ostudzonego tłuszczu z miodem. Delikatnie wymieszać.
Zrobić karmel rozpuszczając 2 łyżki cukru w 4 łyżkach wody. Ogrzewać do czasu skarmelizowania cukru, uważając, aby się nie przypalił. Kiedy karmel będzie gotowy zahartować go 3 łyżkami masy jajecznej, mieszając intensywnie i uważając, bo reakcja jest nieco gwałtowna.
Do mąki dodać amoniak, sodę, przyprawę do pierników. Dodać do masy jajecznej, wymieszać mikserem.
Schłodzić w lodówce przez min. kilka godzin, najlepiej 24 godziny. Wyciągać ciasto po kilka łyżek i rozwałkować podsypując mąką (im mniej mąki, tym lepsze pierniczki).
UWAGA! Ciasto jest naprawdę rzadkie, nie należy się zrażać, najlepiej rozwałkowywać małe, dobrze schłodzone porcje.
Piec ok. 8-9 minut w temp. 180˚C.


Lukier:

- 2 białka
- 2 szklanki cukru pudru


Utrzeć białka z cukrem przez około 10 min. Można dodać mniej cukru jeśli potrzebujemy rzadszy lukier.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger