sobota, 26 marca 2016

Czekoladowa babka z wiśniami



Miękka, rozpływająca się w ustach, prawdziwie czekoladowa! Polecam spróbować, jeśli jeszcze nie zabieraliście się za świąteczne wypieki. ;-)





Składniki:
  • 125 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 100 g ciemnej czekolady gorzkiej, roztopionej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • pół szklanki drylowanych wiśni


Wiśnie zamoczyć w spirytusie, odstawić. Utrzeć miękkie masło z cukrem na białą i puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, jednocześnie dobrze ubijając.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ubitą masę krótko zmiksować z roztopioną czekoladą, następnie zmiksować z przesianymi suchymi składnikami, dodając je łyżkami na przemian z mlekiem, do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec wymieszać z odsączonymi wiśniami.
Ciasto nałożyć do formy (do 2/3 jej objętości), uprzednio posmarowanej tłuszczem i piec przez ok. 35 - 40 minut w 170ºC, do czasu aż środek będzie upieczony (sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto się nie przykleja). Czas pieczenia będzie uzależniony od kształtu foremki.


Polewa:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 65g masła

Czekoladę połamać na kosteczki, masło pokroić w kosteczkę, roztopić w kapieli wodnej, mieszać aż powstanie jednolita, błyszcząca masa. Polać ciasto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger