Mokra
w środku, puszysta, pachnąca
kokosem... Jedna z moich ulubionych propozycji na wielkanocny stół.
Naprawdę prosta w wykonaniu. :) Polecam!
Składniki:
- 5 jajek
- 100g cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 120g jogurtu greckiego lub naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 260g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g wiórków kokosowych
Jajka
ubić ze szczyptą soli na puszystą jasną masę, następnie dodawać
po łyżce cukru ciągle ubijając. Stopniowo dodawać jogurt i olej
ubijając.
Suche
składniki wymieszać razem łącznie z wiórkami kokosowymi, po czym
wsypać je do mokrych skladników i ręcznie połączyć.
Foremkę
nasmarować masłem i wypełnić ciastem.
W
temperaturze 175-180 °C piec około 50 minut (do suchego
patyczka).
Gotową
babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na kwadrans lub ciut dłużej
do przestudzenia w formie, a następnie wyjąć na kratkę i zupełnie
wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz