sobota, 26 marca 2016

Kokosowa babka





Mokra w środku, puszysta, pachnąca kokosem... Jedna z moich ulubionych propozycji na wielkanocny stół. Naprawdę prosta w wykonaniu. :) Polecam!

Składniki:
  • 5 jajek
  • 100g cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 120g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 260g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g wiórków kokosowych
Jajka ubić ze szczyptą soli na puszystą jasną masę, następnie dodawać po łyżce cukru ciągle ubijając. Stopniowo dodawać jogurt i olej ubijając.
Suche składniki wymieszać razem łącznie z wiórkami kokosowymi, po czym wsypać je do mokrych skladników i ręcznie połączyć.
Foremkę nasmarować masłem i wypełnić ciastem.

W temperaturze 175-180 °C  piec około 50 minut (do suchego patyczka).
Gotową babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na kwadrans lub ciut dłużej do przestudzenia w formie, a następnie wyjąć na kratkę i zupełnie wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger