sobota, 26 marca 2016

Babka drożdzowa

Pachnąca wanilią, długo zachowująca świeżość, puszysta, a przede wszystkim - przepyszna! Mój ulubiony przepis na babkę drożdżową.


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 20g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży suszonych instant)
  • 3 żółtka
  • 110 g drobnego cukru
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Piekarnik nagrzać do 100ºC. Do miski wsypać mąkę i wstawić do piekarnika na kilka minut, by mąka była ciepła. Mleko zagotować. 90g mąki wsypać do miski i powoli wlewać mleko, intensywnie mieszając masę - najlepiej zrobić to mikserem, by masa gładko się ucierała. Odstawić do ostygnięcia.
Drożdże zasypać łyżką cukru, rozetrzeć i odstawić. Kiedy mąka z mlekiem osiągnie temperaturę pokojową, wlać drożdże, dokładnie wyrobić i odstawić na ok. 30 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel, dodać ekstrakt. Dodać do rozczynu i dobrze wyrobić. Powoli wlewać roztopione i ostudzone masło i resztę mąki.
Ciasto powinno być dosyć luźne i mieć dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli nie jest - należy dodać nieco więcej ciepłego mleka.
Formę wysmarować masłem, wypełnić ciastem do połowy wysokości.
Przykryć formy wilgotną ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia - ciasto musi podwoić objętość. Zajmuje to 1-2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Piec godzinę, po ok. 45 minutach sprawdzając drewnianym patyczkiem stopień upieczenia ciasta. Jeśli babka zbyt szybko sie rumieni, należy przykryć jej wierzch folią aluminiową. 


Po upieczeniu, przed wyjęciem z formy dobrze ostudzić..


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger