środa, 28 maja 2014

Cynamonki


Wiele osób z pewnością czekało z niecierpliwością na ten przepis. ;-) Królują na każdym przyjęciu, posiadają naprawdę rzeszę fanów. Prawdziwy rarytas! Miękkie, pachnące cynamonem, słodkie bułeczki. Po prostu cynamonki! 

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka ciepłego mleka
opakowanie suszonych drożdży (7g)
1/2 szklanki cukru
10 dag masła
szczypta soli
2 jaja
- 4 szklanki mąki

Nadzienie:
- szklanka cukru brązowego
- 2 łyżki cynamonu
- pół kostki  masła w temp. pokojowej

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem, dodajemy roztopione masło, sól, jajka, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto przez około 10 min, pod koniec można dosypać niewiele mąki, jeśli ciasto będzie za rzadkie.  Odstawiamy na 1 -1,5h godziny.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm-2cm o szerokości około 12 cm.
 Całość smarujemy miękkim masłem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.
 Szerszą częścią zwijamy ciasto w rulon jak roladę, odcinamy 4 cm bułeczki, następnie lekko dociskamy je do natłuszczonej blaszki, odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia, pieczemy
w 170ºC przez 15-20 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger