Wiele osób z pewnością czekało z niecierpliwością na ten przepis. ;-) Królują na każdym przyjęciu, posiadają naprawdę rzeszę fanów. Prawdziwy rarytas! Miękkie, pachnące cynamonem, słodkie bułeczki. Po prostu cynamonki!
Ciasto:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- opakowanie suszonych drożdży (7g)
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag masła
- szczypta soli
- 2 jaja
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- opakowanie suszonych drożdży (7g)
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag masła
- szczypta soli
- 2 jaja
- 4 szklanki mąki
Nadzienie:
- 2 łyżki cynamonu
- pół kostki masła w temp. pokojowej
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem, dodajemy roztopione masło, sól, jajka, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto przez około 10 min, pod koniec można dosypać niewiele mąki, jeśli ciasto
będzie za rzadkie. Odstawiamy na 1 -1,5h godziny.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm-2cm o szerokości
około 12 cm.
Całość smarujemy miękkim masłem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.
Szerszą częścią zwijamy ciasto w rulon jak roladę, odcinamy 4 cm
bułeczki, następnie lekko dociskamy je do natłuszczonej blaszki, odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia, pieczemy
w 170ºC przez 15-20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz