piątek, 4 lipca 2014

Tęczowy tort




Pięknie się prezentuje. Doskonały na każdą okazje. Prosty w wykonaniu. Jest przepyszny, delikatny. Należy do tych tortów, o które dokładkę zawsze się prosi. Wiele osób prosiło mnie o publikację tego przepisu.  Musicie go koniecznie wypróbować. ;-)


Składniki na 2 kolorowe blaty biszkoptowe (o średnicy 20 - 23 cm):
  • 3 duże jajka
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 75 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze, w żelu/paście lub w proszku
Składniki na 2 kolorowe blaty biszkoptowe (o średnicy 23 - 25 cm):
  • 4 duże jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze, w żelu/paście lub w proszku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie opadła. 
Ciasto podzielić na pół, do każdej części dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie wymieszać.
Dwie tortownice lub inne okrągłe formy o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć do nich ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 20 - 22 minuty lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące biszkopty wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Przestudzić w temperaturze pokojowej.

Krem z bitej śmietany i mascarpone: (biszkopt o średnicy 25 cm)
  • 250 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru, do smaku
Składniki powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę ubijać na wysokich obrotach z cukrem, jak zacznie gęstnieć, zmniejszyć obroty, dodać serek mascarpone, wymieszać. 

Krem milkyway:

  • 4/5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 350 g masła
  • 4 szklanki  mleka w proszku pełnego
Mleko zagotować z cukrem, ostudzić. Masło utrzeć i dodać mleko z cukrem, dalej ucierając wsypywać przesiane mleko w proszku.

Poszczególne blaty ciasta przekładać masami na zmianę. Boki posmarować masą milky way.
Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger