środa, 2 lipca 2014

Ciasto kruche z truskawkami


Najlepsze ciasto z truskawkami. Jedno z tych ciast, które pieczemy cały rok zmieniając tylko owoce. Pachnące, miękkie, rozpływa się wręcz w ustach. Z kruszonką! Nie doczekało następnego dnia. ;-) 
przepis z mojewypieki


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 185  g masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 600g truskawek
  • 6 łyżek cukru
Kruszonka:
  • 185 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 125 g masła
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste*, lekko wystudzić.
Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.


Makę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto (świetnie do tego nadaje się malakser), uformować w wałek, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. 
Na przestudzone ciasto wyłożyć truskawki, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.
Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
* podpiekałam ciasto około 15 - 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger