Najlepsze ciasto z truskawkami. Jedno z tych ciast, które pieczemy cały rok zmieniając tylko owoce. Pachnące, miękkie, rozpływa się wręcz w ustach. Z kruszonką! Nie doczekało następnego dnia. ;-)
przepis z mojewypieki
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 185 g masła
- 3 duże żółtka
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 600g truskawek
- 6 łyżek cukru
Kruszonka:
- 185 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 125 g masła
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.
Makę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto (świetnie do tego nadaje się malakser), uformować w wałek, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Na przestudzone ciasto wyłożyć truskawki, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.
Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
* podpiekałam ciasto około 15 - 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz