Jeśli macie ochotę na sycący zdrowy kawałek ciasta, to koniecznie musicie sięgnąć po ten przepis. Marchewkowe, wilgotne, po prostu pyszne! Mimo że próbowałam wiele przepisów na ciasta marchewkowe, ten przepis jest zdecydowanie bezkonkurencyjny. Polecam. ;-)
Składniki:
- 300 g drobno startej marchewki
- 100 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego
- 80 g orzechów włoskich posiekanych
- 80 g wiórków kokosowych
- 200g mąki pszennej
- 100g mąki pszennej razowej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 120 g brązowego cukru
- 2/3 szklanki oleju roślinnego
Do drugiej
miski wsypać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową,
cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko wymieszać.
W trzeciej
misce ubić jajka do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i dalej
ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach
dolewać cieniutkim i ciągłym strumieniem olej. Do powstałej
masy dodać zawartość miski z marchewkę i delikatnie wymieszać do połączenia się
składników. Dodać zawartość miski z mąką i delikatnie połączyć składniki tak jak
poprzednio.
Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm posmarować grubo masłem. Wyłożyć
do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 70 minut w 150˚C, do suchego
patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz