Najlepsze bułeczki na
przyjęcia czy drugie śniadanie. Puszyste, miękkie, pachnące cynamonem. Tym
razem w wersji dla wegan!:)
Ciasto:
- 1 szklanka ciepłego napoju roślinnego
- opakowanie suszonych drożdży (7g)
- 1/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju np kokosowego
- 2,5 - 3 szklanki mąki
Nadzienie:
- ½ szklanki cukru brązowego
- 1 łyżka cynamonu
- kilka łyżek oleju kokosowego
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z 1 łyżką
cukru, odstawiamy na 10 min. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki,
wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za rzadkie, dosypujemy ½ szklanki mąki. Ciasto
wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm-2cm. Smarujemy olejem, posypujemy
cukrem z cynamonem. Zawijamy wzdłuż szerszego brzegu w roladę. Kroimy na 4 cm
bułeczki. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Pieczemy w 170ºC przez 15-18 min do zarumienienia bułeczek.
Pieczemy w 170ºC przez 15-18 min do zarumienienia bułeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz