Pyszne, korzenne, bardzo miękkie razowe pierniczki. Z lukrem z aquafaby.
Idealne na prezent dla wegańskich przyjaciół. :)
Składniki:
- 1 1/3 szklanki mąki razowej
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- ½ szklanki oleju kokosowego w temp.
pokojowej
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- ½ szklanki sztucznego miodu lub
melasy
- ¼ szklanki wody
Wymieszać suche składniki. Ubić cukier z
olejem kokosowym, aż masa stanie się puszysta. Dodać miód i wodę, wymieszać.
Połączyć z suchymi składnikami. Schłodzić w lodówce min. przez 12 godzin.
Rozwałkować cienko ciasto, wykrawać ciasteczka, piec ok. 8-10 min w
temperaturze 165˚C. Jeśli ciastka nie będą wystarczająco miękkie, przechowywać
1-2 dni w pudełku z rozkrojonym jabłkiem.
Lukier:
- 4 łyżki wody z zalewy po cieciorce
- 1 łyżka soku z cytryny
- 230g przesianego cukru pudru
Ucierać składniki przez ok. 10 min do otrzymania gęstego cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz