Torcik dla alergików i poszukiwaczy nieco
zdrowszych alternatyw dla słodkich tortów z masami. Czekoladowy torcik w wersji
nieco wytrawnej, mocno czekoladowy o gryczanym posmaku. Spróbujcie koniecznie i
dajcie znać, co myślicie o takim połączeniu. :)
Składniki:
Ciasto:
- 170g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego/zwykłego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego/zwykłego
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1 łyżka kakao
- 60g czekolady gorzkiej
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajo
* 4 łyżki miodu w wersji mniej wytrawnej
Rozgrzać piekarnik do 170 st.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej,
dodać olej. Wymieszać. Zblendować banany, dodać do masy czekoladowej. Ubić
jajko mikserem. Wymieszać z ostudzoną masą. Dodać wymieszane i przesiane suche
składniki. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Piec w formie 16 cm
ok 30-40 min (do suchego patyczka) w temp 170 st. Przekroić na 3 blaty.
Mus:
- 1 awokado
- 1,5 banana
- 2 łyżki kakao
- 50 g czekolady
Rozpuścić czekoladę w kąpieli
wodnej, wszystkie składniki razem zblendować.
+2 dojrzałe banany
Obficie nasączyć ciasto czarną herbatą. Masę podzielić na 2 części i
zostawić z 3 łyżki do obsmarowania boków.
Na 1 blat wyłożyć połowę masy, dodać pokrojone banany, przykryć 2 blatem i
wyłożyć resztę masy. Wstawić do schłodzenia. Po godzinie wyjąć tort z rantu,
obsmarować boki i wierzch pozostałą masą, ponownie schłodzić 2-3 godziny.
Polewa:
- 50g czekolady
- 3-6 łyżek mleka roślinnego/krowiego
Podgrzać mleko, dodać połamaną
czekoladę. W razie potrzeby dolać mleka podgrzewając nad kąpielą
wodną. Wystudzoną (ale wciąż płynną!) polewą polać schłodzony tort.
Swietny przepis, chetnie go przetestuje :-)
OdpowiedzUsuń