Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 180 ml mleka
- 20g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży suszonych instant)
- 3 żółtka
- 110 g drobnego cukru
- 60 g masła
-
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Piekarnik nagrzać do 100ºC. Do miski wsypać mąkę i wstawić do piekarnika na kilka minut, by mąka była ciepła. Mleko zagotować. 90g mąki wsypać do miski i powoli wlewać mleko, intensywnie mieszając masę - najlepiej zrobić to mikserem, by masa gładko się ucierała. Odstawić do ostygnięcia.
Drożdże
zasypać łyżką cukru, rozetrzeć i odstawić. Kiedy mąka z
mlekiem osiągnie temperaturę pokojową, wlać drożdże, dokładnie
wyrobić i odstawić na ok. 30 minut.
Żółtka
utrzeć z cukrem na kogel mogel, dodać ekstrakt. Dodać do rozczynu
i dobrze wyrobić. Powoli wlewać roztopione i ostudzone masło i
resztę mąki.
Ciasto powinno być dosyć luźne i mieć dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli nie jest - należy dodać nieco więcej ciepłego mleka.
Ciasto powinno być dosyć luźne i mieć dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli nie jest - należy dodać nieco więcej ciepłego mleka.
Formę
wysmarować masłem, wypełnić ciastem do połowy wysokości.
Przykryć
formy wilgotną ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia - ciasto
musi podwoić objętość. Zajmuje to 1-2 godziny.
Piekarnik
nagrzać do 180ºC. Piec godzinę, po ok. 45 minutach sprawdzając
drewnianym patyczkiem stopień upieczenia ciasta. Jeśli babka zbyt
szybko sie rumieni, należy przykryć jej wierzch folią aluminiową.
Po
upieczeniu, przed wyjęciem z formy dobrze ostudzić..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz