Po prostu idealne. Rozpływające się w ustach. Masa karmelowa idealnie pasuje do brownies. Zaspokoją wymagania każdego czekoladoholika. Jednak mają jedną wadę.. zdecydowanie za szybko znikają!
Zmodyfikowany przepis z mojewypieki.com
Składniki:
- 115 g masła
- 190 g gorzkiej czekolady
- 25 g kakao
- 3 duże jajka
- 105 g drobnego cukru
- 140 g mąki pszennej
- 1 puszka dulce de leche
W
garnuszku na niewielkiej mocy palnika roztopić masło. Dodać połamaną
czekoladę, mieszać, do roztopienia. Zdjąć z palnika i dodać kakao,
wymieszać, by nie było grudek.
Masę
czekoladową przełożyć do misy miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim,
cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodać cukier, makę,
zmiksować.
Płytką
foremkę do brownies o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Przełożyć do niej połowę masy brownies. Na masę w równych
odstępach wyłożyć 1/3 dulce de leche. Końcem widelca zrobić zygzaki, by
nie było grubych warstw dulce de leche. Następnie wyłożyć resztę masy
brownies. Na to łyżeczką wyłożyć resztę dulce de leche i znów zrobić
zygzaki.
Piec przez 35 - 45 minut w temperaturze 175ºC. Wystudzić, pokroić na kwadraty.
Zgadzam sie zdecydowanie szybko znikają :)
OdpowiedzUsuń