wtorek, 28 stycznia 2014

Brownies z dulce de leche



Po prostu idealne. Rozpływające się w ustach. Masa karmelowa idealnie pasuje do brownies. Zaspokoją wymagania każdego czekoladoholika. Jednak mają jedną wadę.. zdecydowanie za szybko znikają!
Zmodyfikowany przepis z mojewypieki.com 



Składniki:
  • 115 g masła
  • 190 g gorzkiej czekolady
  • 25 g kakao
  • 3 duże jajka
  • 105 g drobnego cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 puszka dulce de leche
W garnuszku na niewielkiej mocy palnika roztopić masło. Dodać połamaną czekoladę, mieszać, do roztopienia. Zdjąć z palnika i dodać kakao, wymieszać, by nie było grudek.
Masę czekoladową przełożyć do misy miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodać cukier, makę, zmiksować.
Płytką foremkę do brownies o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej połowę masy brownies. Na masę w równych odstępach wyłożyć 1/3 dulce de leche. Końcem widelca zrobić zygzaki, by nie było grubych warstw dulce de leche. Następnie wyłożyć resztę masy brownies. Na to łyżeczką wyłożyć resztę dulce de leche i znów zrobić zygzaki.
Piec przez 35 - 45 minut w temperaturze 175ºC. Wystudzić, pokroić na kwadraty.


1 komentarz:

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger