Najlepsze! Bardzo smaczne, pięknie wyrastają, niesamowicie miękkie. Bardzo długo zachowują świeżość. Po prostu - idealne.
Składniki na 9 bułek:
- 250 g mąki pszennej razowej
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 ml wody
- 1 łyżka miękkiego masła
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 jajko rozbełtane
- sezam/pestki słonecznika/dyni/ płatki owsiane/ kminek
Do miseczki włożyć drożdże, zasypać łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki letniej wody, odstawić na 15 minut.
Następnie dodać pozostałe składniki, zagniatając gładkie ciasto.
Ciasto przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem roślinnym, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h. Z wyrośniętego ciasta uformować 9 dużych bułek. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut, by wyrosły. Każdą z nich posmarować jajkiem i posypać dodatkami.
Piec bułki 12-15 minut w temperaturze 200ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz