czwartek, 30 stycznia 2014

Bułki pszenno-razowe


Najlepsze! Bardzo smaczne, pięknie wyrastają, niesamowicie miękkie. Bardzo długo zachowują świeżość. Po prostu - idealne. 


Składniki na 9 bułek:
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo: 
  • 1 jajko rozbełtane
  • sezam/pestki słonecznika/dyni/ płatki owsiane/ kminek

Do miseczki włożyć drożdże, zasypać łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki letniej wody, odstawić na 15 minut.
Następnie dodać pozostałe składniki, zagniatając gładkie ciasto.
Ciasto przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem roślinnym, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h. Z wyrośniętego ciasta uformować 9 dużych bułek. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut, by wyrosły. Każdą z nich posmarować jajkiem i posypać dodatkami.
Piec bułki 12-15 minut w temperaturze 200ºC. 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger