piątek, 31 stycznia 2014

Razowe ciasteczka czekoladowe


Są naprawdę cudowne. Nie twardnieją, mają chrupiącą skórkę i miękki, mocno czekoladowy środek. Połączenie mąki razowej z czekoladą było strzałem w dziesiątkę! Myślę, że posmakują nie tylko miłośnikom czekolady, ponieważ są naprawdę przepyszne. 



Składniki na 2 blaszki ciasteczek:
  • 1 szklanka z górką mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki z górką płatków owsianych błyskawicznych lub otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 1 duże jajko
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50g mlecznej czekolady
Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane lub otręby owsiane, mielone orzechy, cukier, cukier wanilinowy, kakao, sodę, sól i cynamon. Wymieszać. Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
W oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać roztopione masło z miodem, powidłami i jajkiem. Dodać do sypkich składników i krótko zmiksować lub wymieszać na jednolitą masę, na koniec połączyć z czekoladą.
Nakładać po 1 łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formować kulki, delikatnie spłaszczyć. Wstawić do piekarnika i piec przez około 13 - 15 minut w 175ºC.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger