Są naprawdę cudowne. Nie twardnieją, mają chrupiącą skórkę i miękki, mocno czekoladowy środek. Połączenie mąki razowej z czekoladą było strzałem w dziesiątkę! Myślę, że posmakują nie tylko miłośnikom czekolady, ponieważ są naprawdę przepyszne.
Składniki na 2 blaszki ciasteczek:
- 1 szklanka z górką mąki pszennej razowej
- 1/2 szklanki z górką płatków owsianych błyskawicznych lub otrębów owsianych
- 1/2 szklanki mielonych orzechów
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g masła roztopionego i ostudzonego
- 1 pełna łyżka miodu
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
- 1 duże jajko
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50g mlecznej czekolady
W oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać roztopione masło z miodem, powidłami i jajkiem. Dodać do sypkich składników i krótko zmiksować lub wymieszać na jednolitą masę, na koniec połączyć z czekoladą.
Nakładać po 1 łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formować kulki, delikatnie spłaszczyć. Wstawić do piekarnika i piec przez około 13 - 15 minut w 175ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz