sobota, 3 maja 2014

Razowe ciasto z jabłkami


Ostatnio bardzo często używam mąki pszennej razowej, nie tylko podczas pieczenia bułek czy chleba. Tym razem wybór padł na "ciasto śniadaniowe". Niezwykle sycące, pyszne i przede wszystkim zdrowe. Polecam!
 przepis z kwestiasmaku


Składniki:
  •   4 - 5 średnich jabłek
  •   3 szklanki maki pszennej razowej
  •   2 łyżki kakao
  •   3 łyżeczki cynamonu
  •   1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  •   1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  •   3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  •   1/3 szklanki płynnego miodu
  •   3/4  szklanki oliwy

 Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić. W dużej misce dokładnie wymieszać sypkie składniki.Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka miksować przez około 4 - 5 minut, aż staną się puszyste. Stopniowo wlewając miód miksować dalej przez około 3 - 4 minuty. Wymieszać z oliwą. Przelać do miski z mąką i bardzo delikatnie wymieszać łyżką, następnie połączyć z pianą z białek a na koniec z jabłkami. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut w temp. 170ºC. Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce. Po 15 minutach wyjąć ciasto z formy i przełożyć na metalową kratkę.można przechowywać w papierowej torbie lub lnianym woreczku poza lodówką, później ciasto najlepiej trzymać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger