Ostatnio bardzo często używam mąki pszennej razowej, nie tylko podczas pieczenia bułek czy chleba. Tym razem wybór padł na "ciasto śniadaniowe". Niezwykle sycące, pyszne i przede wszystkim zdrowe. Polecam!
przepis z kwestiasmaku
Składniki:
- 4 - 5 średnich jabłek
- 3 szklanki maki pszennej razowej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 1/3 szklanki płynnego miodu
- 3/4 szklanki oliwy
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o
dużych oczkach, odstawić. W dużej misce dokładnie wymieszać sypkie składniki.Oddzielić białka od
żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka miksować przez
około 4 - 5 minut, aż staną się puszyste. Stopniowo wlewając miód
miksować dalej przez około 3 - 4 minuty. Wymieszać z oliwą. Przelać do miski z mąką i bardzo delikatnie wymieszać łyżką, następnie połączyć z pianą z białek a na koniec z jabłkami. Wyłożyć
do przygotowanej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez
60 minut w temp. 170ºC. Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce. Po 15 minutach wyjąć
ciasto z formy i przełożyć na metalową kratkę.można przechowywać w
papierowej torbie lub lnianym woreczku poza lodówką, później ciasto
najlepiej trzymać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz