Jestem wielką miłośniczką korzennych klimatów, a wypieki w połączeniu z czekoladą są wręcz idealne! Czekoladowe brownies, z nutą piernikową. Bez obaw - nie przypominają pierniczków. Wyjątkowo pyszne, rozpływające się w ustach. Musicie koniecznie spróbować! ;-)
Składniki:
- 115 g masła
- 120g gorzkiej czekolady
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka startego obranego świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej
Masło
i czekoladę roztopić w garnuszku, mieszając od czasu do czasu, do
otrzymania gładkiej masy. Zdjąć z palnika, dodać pozostałe składniki i
zmiksować.
Masę wyłożyć do kwadratowej foremki o boku 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Wyjąć, ostudzić i pokroić na kwadraty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz