sobota, 3 maja 2014

Piernikowe brownies



Jestem wielką miłośniczką korzennych klimatów, a wypieki w połączeniu z czekoladą są wręcz idealne! Czekoladowe brownies, z nutą piernikową. Bez obaw - nie przypominają pierniczków. Wyjątkowo pyszne, rozpływające się w ustach. Musicie koniecznie spróbować! ;-)
przepis z mojewypieki


Składniki:
  • 115 g masła
  • 120g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka startego obranego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1/8 łyżeczki zmielonych goździków 
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej 


Masło i czekoladę roztopić w garnuszku, mieszając od czasu do czasu, do otrzymania gładkiej masy. Zdjąć z palnika, dodać pozostałe składniki i zmiksować.
Masę wyłożyć do kwadratowej foremki o boku 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Wyjąć, ostudzić i pokroić na kwadraty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger