sobota, 19 kwietnia 2014

Mufinny z nadzieniem żurawinowo-serowym


Nie spodziewałam się, że z płatki owsiane tak dobrze sprawdzają się w roli mąki! Połączenie żurawiny z domowym serem było naprawdę bardzo dobrym pomysłem. Myślę, że przypadną do gustu nie tylko miłośnikom płatków owsianych.

Składniki na 14 muffin:

ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 roztrzepane jajo
nadzienie:

  • 200 g sera białego pełnotłustego
  • 1 jajo
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • garść suszonej żurawiny
Suche składniki umieścić w mniejszej misce, wymieszać. W większej misce wymieszać mokre składniki. Dodać suche składniki do mokrych, szybko wymieszać.
Składniki na nadzienie serowe przełożyć do miski, dokładnie wymieszać widelcem.
Napełniać papilotki ciastem na muffiny do 1/3 wysokości papilotki. Nakładać łyżkę nadzienia serowego, przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec około 20 min w temp. 180
ºC.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger