Nie spodziewałam się, że z płatki owsiane tak dobrze sprawdzają się w roli mąki! Połączenie żurawiny z domowym serem było naprawdę bardzo dobrym pomysłem. Myślę, że przypadną do gustu nie tylko miłośnikom płatków owsianych.
Składniki na 14 muffin:
ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 roztrzepane jajo
- 200 g sera białego pełnotłustego
- 1 jajo
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- garść suszonej żurawiny
Składniki na nadzienie serowe przełożyć do miski, dokładnie wymieszać widelcem.
Napełniać papilotki ciastem na muffiny do 1/3 wysokości papilotki. Nakładać łyżkę nadzienia serowego, przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec około 20 min w temp. 180ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz