sobota, 19 kwietnia 2014

Czekoladowa babka


Następna babka, którą chcę Wam zaprezentować na święta. Mocno czekoladowa, z dodatkiem posiekanej czekolady, wilgotna i pachnąca. Bardzo polecam, bo jest naprawdę pyszna! 







Składniki:
  • 100 g czekolady gorzkiej + dodatkowo 100 g na polewę
  • 70g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g miałkiego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać czekoladę i pomieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i przesiać do ciasta. Posiekać czekoladę mleczną, dodać do ciasta. Wszystko dokładnie pomieszać (mikserem na małych obrotach). Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem foremki keksowej. Piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180
ºC.
Upieczoną babkę oblać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżką masła i odrobiną mleka.


1 komentarz:

  1. Dzięki za przepis! Wypróbowałam - babka jest pyszna :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger