piątek, 18 kwietnia 2014

Babka cytrynowa




Babka cytrynowa to  propozycja, która może zagościć na stole w okresie świąt. Jak większość babek, jest szybka w przygotowaniu, ma cudowny cytrynowy smak i aromat oraz piękne żółte wnętrze. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, delikatnie wilgotne w środku. Bardzo dobrze wyrasta, idealne ciasto dla osób, które obawiają się babkowego zakalca. ;-)



  • 4 duże jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 200g stopionego masła
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru na gęstą, puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Wymieszać. Na końcu wlewać powoli letnie masło, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do formy na babkę lub do podłużnej keksówki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45-50 minut do tzw. 'suchego patyczka'.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger