niedziela, 16 marca 2014

Batony musli


Najelpsze batoniki musli na świecie! Żadne kupne batony nie mają prawa się z nimi równać. Są przepyszne, bardzo zdrowe, ciągnące, lepkie, doskonałe dla kogoś, kto się spieszy do pracy, a jednak nie chce wychodzić bez śniadania. Na pewno będą powtórki, ponieważ wszystkim w domu bardzo smakowały. ;-)


Składniki:
  • 400g mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 70g suszonych moreli
  • 100 g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam)
  • 125 g migdałów
  • 3-4 łyżki miodu
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać razem z morelami. Mleko podgrzać lekko w garnuszku, dodać miód, wymieszać. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę (nie wciskać mocno w dno, ani nie wciskać w ogóle - batony będą zbyt twarde), wyrównać.
Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na 16 batoników.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger