Najelpsze batoniki musli na świecie! Żadne kupne batony nie mają prawa się z nimi równać. Są przepyszne, bardzo zdrowe, ciągnące, lepkie,
doskonałe dla kogoś, kto się spieszy do pracy, a jednak nie chce
wychodzić bez śniadania. Na pewno będą powtórki, ponieważ wszystkim w
domu bardzo smakowały. ;-)
Składniki:
- 400g mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- 70 g wiórków kokosowych
- 50 g suszonej żurawiny
- 70g suszonych moreli
- 100 g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam)
- 125 g migdałów
- 3-4 łyżki miodu
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać razem z morelami. Mleko podgrzać lekko w garnuszku, dodać miód, wymieszać. W naczyniu wymieszać wszystkie
pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać.
Formę
o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć
przygotowaną mieszankę (nie wciskać mocno w dno, ani nie wciskać w ogóle
- batony będą zbyt twarde), wyrównać.
Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na 16 batoników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz