niedziela, 16 marca 2014

Krem z orzechów laskowych i czekolady


Jeśli jesteście fanami popularnej Nutelli to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Smakuje podobnie, jednak  nie dokładnie tak samo.. Jest o wiele smaczniejszy! Mocno czekoladowy i bardziej orzechowy. Na pewno przyrządzicie go nie jeden raz! ;-)
zmodyfikowany przepis z mojewypieki


Składniki na około 280 ml kremu:
  • 80 g orzechów laskowych (około 2/3 szklanki)
  • 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 90 g gorzkiej czekolady
Orzechy laskowe podprażyć na patelni lub w piekarniku (temperatura 180ºC), mieszając od czasu do czasu. Obrać z brązowych skórek.
Ostudzone zmielić w malakserze (na płynną masę), młynku do kawy, blenderze (lub ewentualnie bardzo drobno posiekać).

W garnuszku z grubym dnem umieścić mleko skondensowane i połamaną gorzką czekoladę. Podgrzewać na małej mocy do rozpuszczenia się czekolady, mieszając by wszystkie składniki się połączyły. Ciepłą mieszankę wlać do malaksera do przygotowanej wcześniej masy orzechowej. Zmiksować przez 2 minuty, na gładką masę. Nałożyć do słoiczków, odstawić w temperaturze pokojowej do stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger