Jeśli jesteście fanami popularnej Nutelli to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Smakuje podobnie, jednak nie dokładnie tak samo.. Jest o wiele smaczniejszy! Mocno czekoladowy i bardziej orzechowy. Na pewno przyrządzicie go nie jeden raz! ;-)
zmodyfikowany przepis z mojewypieki
Składniki na około 280 ml kremu:
- 80 g orzechów laskowych (około 2/3 szklanki)
- 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- 90 g gorzkiej czekolady
Ostudzone zmielić w malakserze (na płynną masę), młynku do kawy, blenderze (lub ewentualnie bardzo drobno posiekać).
W garnuszku z grubym dnem umieścić mleko skondensowane i połamaną gorzką czekoladę. Podgrzewać na małej mocy do rozpuszczenia się czekolady, mieszając by wszystkie składniki się połączyły. Ciepłą mieszankę wlać do malaksera do przygotowanej wcześniej masy orzechowej. Zmiksować przez 2 minuty, na gładką masę. Nałożyć do słoiczków, odstawić w temperaturze pokojowej do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz