Kolejny przepis z owocami sezonowymi. Nie ukrywam, że tarty to jedne z moich ulubionych ciast z owocami. Za to ten przepis jest prawdziwym liderem! Połączenie pysznego, kruchego ciasta z kremem budyniowym, delikatnym i idealnie przełamującym kwaskowy smak borówki amerykańskiej. Spróbujcie koniecznie! ;-)
Składniki na kruche ciasto:
- 130 g masła o temperaturze pokojowej
- 35 ml mleka o temperaturze pokojowej
- 175 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
Formę
na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone
ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać
widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. grochem, ryżem lub kulkami ceramicznymi.
Nagrzać piekarnik do 200ºC
Wstawić ciasto i piec 25-30 minut, ostudzić.
Składniki na krem:
- 6 żółtek
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 20 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 450 ml mleka
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości (mikserem z końcówką
do ubijania białek). Dodać 50 ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksować.
Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować,
mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Dodać masło, pokrojone w
kawałki, wymieszać do jego roztopienia. Gotowy krem wyłożyć na kruchy
spód, schłodzić.
Na ostudzoną tartę wyłożyć borówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz