Miękka, rozpływająca się w ustach, prawdziwie czekoladowa! Polecam spróbować, jeśli jeszcze nie zabieraliście się za świąteczne wypieki. ;-)
Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 100 g ciemnej czekolady gorzkiej, roztopionej
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki letniego mleka
- pół szklanki drylowanych wiśni
Wiśnie zamoczyć w spirytusie, odstawić. Utrzeć miękkie masło z
cukrem na białą i puszystą masę. Dodawać po jednym jajku,
jednocześnie dobrze ubijając.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać razem z proszkiem do
pieczenia i kakao.
Ubitą masę krótko zmiksować z roztopioną
czekoladą, następnie zmiksować z przesianymi suchymi składnikami, dodając je
łyżkami na przemian z mlekiem, do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec
wymieszać z odsączonymi wiśniami.
Ciasto nałożyć do formy (do 2/3 jej objętości), uprzednio
posmarowanej tłuszczem i piec przez ok. 35 - 40 minut w 170ºC, do czasu aż środek
będzie upieczony (sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto się nie
przykleja). Czas pieczenia będzie uzależniony od kształtu foremki.
Polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 65g masła
Czekoladę połamać na
kosteczki, masło pokroić w kosteczkę, roztopić w kapieli wodnej, mieszać aż powstanie jednolita, błyszcząca masa. Polać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz