Pyszne, drożdżowe, lekko słodkie, maślane bułeczki połączone ze sobą bokami. Nadziewane lub nie. To są właśnie buchty! U mnie w wersji bez nadzienia, ale z przepyszną kruszonką. Naprawdę warto je wypróbować!
Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki
- 30g drożdży
- 50g cukru
- 250ml letniego mleka
- 40g masła
- 2 jajka lekko roztrzepane
- pół łyżeczki soli
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżki cukru pudru
- 40g masła
Dodatkowo:
- roztopione masło do posmarowania bułeczek
Kruszonka:
Roztopić masło, wystudzić. Dodać do masła mąkę i cukier, wyrobić ciasto, odstawić do lodówki.
Ciasto:
Roztopić masło, wystudzić. Dodać do masła mąkę i cukier, wyrobić ciasto, odstawić do lodówki.
Ciasto:
Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać
pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i
wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta
śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym
czasie dodać pozostałe składnik i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w
ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na
oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta formować kulki o
wadze ok. 60g.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem. Układać kulki ciasta blisko
siebie, tak, żeby się stykały. Przykryć ściereczką i odstawić do
podwojenia objętości.
Przed pieczeniem posmarować bułki roztopionym masłem, posypać kruszonką.
Piec przez 20-23 min w temp. 180ºC.
Odrywać od siebie jeszcze ciepłe bułeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz