niedziela, 2 lutego 2014

Buchty





Pyszne, drożdżowe, lekko słodkie, maślane bułeczki połączone ze sobą bokami. Nadziewane lub nie. To są właśnie buchty! U mnie w wersji bez nadzienia, ale z przepyszną kruszonką. Naprawdę warto je wypróbować!
Przepis z bloga.


Składniki:

Ciasto:
  • 500g mąki
  • 30g drożdży
  • 50g cukru
  • 250ml letniego mleka
  • 40g masła
  • 2 jajka lekko roztrzepane
  • pół łyżeczki soli
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 40g masła 
Dodatkowo:
  •  roztopione masło do posmarowania bułeczek
Kruszonka:
Roztopić masło, wystudzić. Dodać do masła mąkę i cukier, wyrobić ciasto, odstawić do lodówki.

Ciasto:
Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać pozostałe składnik i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta formować kulki o wadze ok. 60g.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem. Układać kulki ciasta blisko siebie, tak, żeby się stykały. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. 

Przed pieczeniem posmarować bułki roztopionym masłem, posypać kruszonką.

Piec przez 20-23 min w temp. 180ºC.

Odrywać od siebie jeszcze ciepłe bułeczki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger