sobota, 8 lutego 2014

Ciasto czekoladowe (wersja walentynkowa)


Pyszne, puszyste, bardzo czekoladowe, o wyraźnym smaku. Propozycja na tegoroczne walentynki, na pewno zrobi niesamowite wrażenie!
zmodyfikowany przepis z slodkiefantazje

 

Ciasto wewnętrzne:
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jaja
  • 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • odrobina różowego lub czerwonego barwnika*
Ciasto zewnętrzne czekoladowe:
  • 100 g mlecznej czekolady, 100g gorzkiej czekolady
  • 180 g miękkiego masła
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka 
  •  100 ml likieru czekoladowego (lub innego, można pominąć)
*jeśli nie macie barwnika, można zrobić wersję brązowo-białą

Ciasto różowe:
Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem, na puszystą, białą masę (mikserem). Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka (po jednym), śmietanę i barwnik, zmiksować.  Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Keksówkę o wym. 24 x 12 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy  przełożyć ciasto.
Piec około 45-50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 165-170°C.
Upieczone ciasto studzić na kratce. Przestudzone pokroić na plastry grubości 1-1,5 cm, w każdym wyciąć za pomocą foremki serce.

Ciasto czekoladowe:
Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić, dodać likier, wymieszać. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka i mleko, dokładnie zmiksować. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną, ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i jednolita.
Keksówkę o wymiarach 24 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia, w środku ułożyć wzdłuż keksówki rząd serduszek. Nałożyć ciasto wokół serc i na nich, jeśli nie mamy nikogo do pomocy to jedną ręką przytrzymujemy ciasta a druga wokół serc nakładamy ciasto czekoladowe, tak by podtrzymywało ze wszystkich stron serca, a gdy już stabilnie stoją, wykładamy równomiernie resztę ciasta. Piec około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C (sprawdzać patyczkiem - gdy ciasto będzie upieczone patyczek nie będzie już mokry, może być lekko obklejony wilgotnymi okruchami ciasta).
Upieczone ciasto studzić na kratce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger