Od dawna planowałam kupić masę cukrową do dekorowania tortów. Jednak zdecydowałam, że najpierw spróbuję samodzielnie ja przyrządzić. Nie spodziewałam się takiego efektu! Masa wyszła bardzo miękka, z łatwością można przyrządzać z niej ozdoby oraz barwić. Oszczędność pieniędzy nieporównywalna. ;)
Składniki:
- 800 g cukru pudru (albo mniej)
- 3 łyżeczki glukozy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 ml gorącej wody
Masę wałkuje się najlepiej na blacie posmarowanym lekko olejem. Drugi sposób to wałkowanie na blacie omączonym np. mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. Gotową masę można barwić barwnikami spożywczymi. Niewykorzystaną masę należy trzymać w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym w lodówce i wykorzystać przy kolejnej okazji (należy ogrzać ją w dłoniach przed ponownym użyciem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz