środa, 12 lutego 2014

Walentynkowy tort ananasowy


Jeśli lubicie owocowe torty z delikatnym kremem, to nie mogliście trafić na lepszy przepis. Tort z masą budyniową i ananasową jest przepyszny.  Nie jest za słodki, więc na pewno goście poproszą o dokładkę. W wersji walentynkowej, z czerwonym akcentem.
Przepis na biszkopt pochodzi ze strony mojewypieki.
(tym razem inwencja twórcza i wykonanie tortu - moja siostra ;-) )




Składniki na biszkopty (tortownica 23cm):

Jasny biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (np. na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką).
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty.


Czerwony biszkopt:
Postępować identycznie jak w przypadku jasnego biszkoptu, ale po dodaniu żółtek dodać odrobinę różowego/czerwonego barwnika. 

Krem budyniowy:
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 l mleka
  • 5 żółtek
  • 200g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Utrzeć żółtka razem z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i pszenną oraz 1/3 szklanki mleka. Zagotować resztę mleka. Gotujące się mleko wlać do żółtek, postawić na palniku, obniżyć jego moc i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować minutę.  Odstawić do schłodzenia. Utrzeć margarynę, dodawać stopniowo (po łyżce) przestudzony budyń, ciągle ucierając.

Krem ananasowy:
  • 1 puszka ananasów 
  • 1 jasny budyń
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 żółtka
Oddzielić ananasy i sok. Ananasy pokroić w kostkę. Z soku (jeżeli nie ma pełnej szklanki, dopełnić wodą) ugotować jasny budyń.Odstawić do schłodzenia. Masło, cukier, żółtka utrzeć dodawać stopniowo budyń, wymieszać. Dodać pokrojone ananasy, wymieszać łyżką.

Wykonanie:

Przekładać według schematu:
biszkopt czerwony - krem ananasowy - biszkopt jasny - krem budyniowy - biszkopt czerwony - krem ananasowy - biszkopt jasny. Boki i wierzch tortu obłożyć częścią masy budyniowej. Gotowy tort wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać schłodzony. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger