Jeśli lubicie owocowe torty z delikatnym kremem, to nie mogliście trafić na lepszy przepis. Tort z masą budyniową i ananasową jest przepyszny. Nie jest za słodki, więc na pewno goście poproszą o dokładkę. W wersji walentynkowej, z czerwonym akcentem.
Przepis na biszkopt pochodzi ze strony mojewypieki.
(tym razem inwencja twórcza i wykonanie tortu - moja siostra ;-) )
Składniki na biszkopty (tortownica 23cm):
Jasny biszkopt:
Jasny biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal
ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (np. na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką).
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 -
170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące
ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w
formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty.
Czerwony biszkopt:
Czerwony biszkopt:
Postępować identycznie jak w przypadku jasnego biszkoptu, ale po dodaniu żółtek dodać odrobinę różowego/czerwonego barwnika.
Krem budyniowy:
- 1 kostka margaryny
- 1/2 l mleka
- 5 żółtek
- 200g cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Utrzeć żółtka razem z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i pszenną oraz 1/3 szklanki mleka. Zagotować resztę mleka. Gotujące się mleko wlać do żółtek, postawić na palniku, obniżyć jego moc i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować minutę. Odstawić do schłodzenia. Utrzeć margarynę, dodawać stopniowo (po łyżce) przestudzony budyń, ciągle ucierając.
Krem ananasowy:
- 1 puszka ananasów
- 1 jasny budyń
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 żółtka
Wykonanie:
Przekładać według schematu:
biszkopt czerwony - krem ananasowy - biszkopt jasny - krem budyniowy - biszkopt czerwony - krem ananasowy - biszkopt jasny. Boki i wierzch tortu obłożyć częścią masy budyniowej. Gotowy tort wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz