środa, 12 lutego 2014

Cynamonowe/czekoladowe serca drożdżowe



W wersji cynamonowej i czekoladowej. Zdecydowanie polecam wszystkim miłośnikom czekoladowych wypieków. Uwielbiam je ze względu na delikatne, puszyste i miękkie ciasto drożdżowe, do którego pasuje i czekolada i cynamon. W dodatku pięknie się prezentują
Jeśli ktoś jeszcze nie ma pomysłu na walentynkowy prezent, to powinien skorzystać z tego przepisu!
zmodyfikowany przepis z mojewypieki


Składniki na 8 sztuk:

  • 250 ml maślanki
  • 120 g roztopionego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
Nadzienie:
  • 3/4 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • miękkie masło

Roztopić masło, gorące wymieszać z maślanką, dodać cukier i ekstrakt wymieszać. W misce wymieszać dokładnie mąkę z suchymi drożdżami i ciepłą mieszankę maślanki z tłuszczem, wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości) w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni na prostokąt (ok. 40 x 35 cm). Nadzienie: masło rozsmarować równomiernie na cieście. Ciasto podzielić na 2 części (20 x 35 cm). Jedną część posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, drugą część startą na tarce czekoladą. 



Każdą z części podzielić na 4 części (5 cm x 35 cm). Każdy pasek zwinąć w spiralę i uformować serce (tak jak na zdjęciu poniżej), dobrze połączyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 



Serca posmarować  jajkiem z mlekiem i zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Przed samym pieczeniem oprószyć cukrem.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut. Ostudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger