W wersji cynamonowej i czekoladowej. Zdecydowanie polecam wszystkim miłośnikom czekoladowych wypieków. Uwielbiam je ze względu na delikatne, puszyste i miękkie ciasto drożdżowe, do którego pasuje i czekolada i cynamon. W dodatku pięknie się prezentują.
Jeśli ktoś jeszcze nie ma pomysłu na walentynkowy prezent, to powinien skorzystać z tego przepisu!
zmodyfikowany przepis z mojewypieki
Składniki na 8 sztuk:
- 250 ml maślanki
- 120 g roztopionego masła
- 500 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 tabliczki czekolady mlecznej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- miękkie masło
Roztopić masło, gorące wymieszać z maślanką, dodać cukier i ekstrakt wymieszać. W misce wymieszać
dokładnie mąkę z suchymi drożdżami i ciepłą mieszankę maślanki z
tłuszczem, wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić
do wyrośnięcia (podwojenia objętości) w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni na
prostokąt (ok. 40 x 35 cm). Nadzienie: masło rozsmarować równomiernie na
cieście. Ciasto podzielić na 2 części (20 x 35 cm). Jedną część posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, drugą część startą na tarce czekoladą.
Każdą z części podzielić na 4 części (5 cm x 35
cm). Każdy pasek zwinąć w spiralę i uformować serce (tak jak na zdjęciu
poniżej), dobrze połączyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia.
Serca posmarować jajkiem z mlekiem i zostawić na 15 minut w
ciepłym miejscu do napuszenia. Przed samym pieczeniem oprószyć cukrem.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut. Ostudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz