Moje ulubione bułki na drugie śniadanie. Miękkie, o bardzo wyrazistym smaku, który nadaje im siemię lniane. Sycące, długo zachowujące świeżość. Bardzo proste w wykonaniu. Po prostu idealne!
Składniki na 12 bułeczek:
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki wody
- 1 duże jajko
- 1,5 łyżki oleju
- 2 i ¼ szklanki mąki pszennej razowej
- 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ziarenek siemienia lnianego (zmielonego w młynku do kawy lub blenderem)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 20g świeżych drożdży
Na wierzch:
Drożdże
rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać cukrem i 2 łyżkami
mąki. Odstawić na 15 minut. Wsypać do miski resztę mąki, zmielone
siemię lniane, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól,
jajko. Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Podzielić
ciasto na 12 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć
ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 min. Posmarować
roztrzepanym jajkiem, posypać wymieszanymi ziarnami.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz