sobota, 15 lutego 2014

Bułki z siemieniem lnianym


Moje ulubione bułki na drugie śniadanie. Miękkie, o bardzo wyrazistym smaku, który nadaje im siemię lniane. Sycące, długo zachowujące świeżość. Bardzo proste w wykonaniu. Po prostu idealne!



Składniki na 12 bułeczek:

  • 3/4 szklanki mleka
  • pół szklanki wody
  • 1 duże jajko
  • 1,5 łyżki oleju
  • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ziarenek siemienia lnianego (zmielonego w młynku do kawy lub blenderem)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20g świeżych drożdży
Na wierzch:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki siemienia lnianego (najlepiej złotego i ciemnego)


  • 1 łyżka maku
Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut. Wsypać do miski resztę mąki, zmielone siemię lniane, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól, jajko. Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Podzielić ciasto na 12 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 min. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać wymieszanymi ziarnami.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger