sobota, 22 lutego 2014

Ciasto żytnie z daktylami i kardamonem


Dość zdrowy kawałek ciasta z dużą ilością suszonych owoców.Idealne dla miłośników korzennych klimatów. Zdecydowanie przebija wszystkie ciasta korzenne, jakie udało mi się dotychczas upiec. Miękkie, o zwartej konsystencji, ale mimo użycia mąki żytniej - bardzo puszyste i lekkie. Warte wypróbowania, chociażby dla samego zapachu, jaki unosi się w domu podczas pieczenia. ;-)
przepis z mojewypieki


Składniki:

  • 175 g suszonych daktyli, bez pestek
  • świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny
  • 200 g masła
  • 120 g jasnego cukru muscovado
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kardamonu, zmielonego
  • 200 g mąki żytniej razowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekkości i puszystości.  Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu.

Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy i mąkę. Następnie całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bakelandia , Blogger